Skogsfotball i Storjord! Foto: Bjørn-Are Melvik

Folkehelseuka i Nordland

Publisert dato: 20.04.2015, Sist oppdatert: 20.04.2015

Lassokasting, bysprint, akedag og ferjestrikking. Denne uka arrangeres folkehelseuka 2015 i Nordland!

I dag blåses Folkehelseuka 2015 i gang i store deler av Nordland. Uka arrangeres for tredje år på rad, og skal markere og synliggjøre alt det gode folkehelsearbeidet som gjøres i fylket.

Bysprint eller ferjestrikking?

Det er et mangfoldig program som tilbys rundt om i kommunene. Mosjøen arrangerer bysprint, i Ballangen byr de på lassokasting og i Evenes arrangeres det rullatorfestival.

- Folkehelseuka er en viktig lokal markering av folkehelsearbeidet og gir en ekstra synliggjøring av de tilbud befolkningen har i sitt lokalmiljø, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Grete Bang (Ap).

Fylkeskommunen i nøkkelrolle

Ideen om en folkehelseuke ble sådd i fylkestinget i Nordland, og fulgt opp av Folkehelseavdelingen i fylkeskommunen. Etter det første året, 2013, ble folkehelsekoordinatorene forespurt om å ta på seg rollen som lokal koordinator av markeringen, og involvere sine nettverk i arbeidet.

- Den utfordringen tok de på strak arm! sier rådgiver i Folkehelseavdelingen, Tove Solvang.

Fylkeskommunen er fremdeles koordinator for arrangementet, og står for utforming av felles materiell, felles nettportal og synliggjøring av de lokale initiativene.

Samarbeidsavtaler for folkehelse

Fylkeskommunen spiller en viktig rolle i folkehelsearbeidet i Nordland. Fra 2005 har fylkeskommunen hatt formaliserte avtaler med kommunene om folkehelse, og nylig signerte 43 kommuner ny samarbeidsavtale med Nordland fylkeskommune om folkehelsearbeidet.

- Kommunene er uten tvil de viktigste aktørene i folkehelsesammenheng. De står sine innbyggere nærmest, og vet hvor skoen trykker og hvilke muligheter som finnes, sier Bang.

Her er en oversikt over kommunenes program for Folkehelseuka 2015 (oppdateres fortløpende)!

Tags: nordland, medlemmer, folkehelse