Du er her: Hjem › Kunnskapslaboratoriet › Sosialt bærekraftige lokalsamfunn
Hva mener vi egentlig når vi snakker om sosial bærekraft? Og hvordan kan vi utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn? Det er spørsmål som forskningsprosjektet SOSLOKAL – Sosial bærekraft som ny drivkraft i lokalsamfunnsutviklingen – tar for seg.
Fra 2020 til 2024 har Kristiansand, Stavanger og Fredrikstad kommune samarbeidet med forskere fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet og Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) for å teste ut nye metoder for sosialt bærekraftig samfunnsutvikling i lokalsamfunnet. Fremsam er partner i prosjektet, sammen med en rekke internasjonale aktører, deriblant andre medlemmer av WHO Healthy Cities.
Vigdis Holm, daglig leder i Fremsam
Fremsam har utviklet en veileder basert på kunnskapen og erfaringene fra prosjektet. Last ned veilederen her.
Utvikler en lokal, norsk forståelse av sosial bærekraft
Stine Sagen, rådgiver i Kristiansand kommune og prosjektleder for SOSLOKAL, tror kunnskapen som utvikles i prosjektet vil være nyttig for mange norske kommuner.
– I SOSLOKAL utvikler vi en definisjon av hva sosial bærekraft betyr i en lokal, norsk kontekst og undersøker hvilke virkemidler som kan støtte opp under en sosialt bærekraftig samfunnsutvikling, forteller Sagen.
I løpet av prosjektperioden har de tre kommunene testet verktøyet «Stedskompasset» og medvirkningsmetoden «Bylab», som et ledd i å utvikle samskaping som styringsform.
Stedskompasset er et dialogverktøy som forenkler medvirkning i stedsutvikling og gir innbyggerne større innflytelse på utviklingen av deres nærmiljø. Last ned Stedskompasset her. Bylab er en arena for samskaping, dialog og idéutveksling og skal engasjere bredt til involvering i by- og stedsutviklingen.
Utvalgte rapporter fra prosjektet:
- Litteraturstudie som både ser på den overordnede forståelsen av begrepet sosial bærekraft, og koblingen mellom sosial bærekraft og lokal samfunnsutvikling. Les rapporten «Sosialt bærekraftige lokalsamfunn – en litteraturstudie» her.
- Erfaringsrapporter fra Kristiansand, Fredrikstad og Stavanger kommune, som går i dybden på erfaringene fra testingen av de tre innovasjonene: Stedskompasset, Bylab og politisk verksted, samt deres bidrag til utvikling av en lokal forståelse av sosial bærekraft. Last ned erfaringsrapportene her.
Stine Sagen, prosjektleder og rådgiver i Kristiansand kommune
Bedre kunnskapsgrunnlag for politikere
Å jobbe mer samskapende og innbyggerorientert vil ikke bare gi økt mobilisering i lokalsamfunnet, men også sikre bedre kunnskapsgrunnlag for politikerne når de skal fatte beslutninger. Det tredje elementet deltakerkommunene har testet ut er «politisk verksted».
Målet har vært å sikre en tettere kobling mellom kunnskapsgrunnlag og politiske vedtak. I prosjektet har deltakerne utviklet nye former for politisk informasjon som løfter fram og synliggjør sosiale bærekraftutfordringer med en klar lokal forankring og ved bruk av lokale virkemidler.
Partnerne i prosjektet er:
- Kristiansand kommune
- Fredrikstad kommune
- Stavanger kommune
- Nettverk for helsefremmende samfunn (Fremsam)
- By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Sund by – det danske WHO Healthy Cities-nettverket
- Dundee – kommune i Skottland og medlem i WHO Healthy Cities
- National Health Service (NHS) i Skottland.
Foto: Benjamin Suomela/norden.org